HJEM
/
BLOGG
/
Hva er en søketermrapport?

Hva er en søketermrapport?

Les mer om

google

Vi har alle søkt etter noe på Google og fått opp annonser som passer godt til det vi søker etter. Søketermrapport er en viktig ressurs å bruke for å få så gode og treffsikre annonser som mulig.

Søketermrapporten gir deg innblikk i nøyaktig det brukerne søker på før de trykker seg inn på annonsen din. Den gir deg altså muligheten til å justere dine søkeord etter hva brukerne faktisk søker etter. Brukt riktig kan den altså både øke treffsikkerhet i markedsføringen din og sparer deg for penger.

Søketerm og søkeord- hva er forskjellen

Når du jobber i Google Ad er det viktig å vite at det er to forskjellige begreper å ta hensyn til. Søketerm og søkeord. Selv om de på mange måter går ut på det samme, kan man si at den ene er fra et søkerperspektiv mens den andre er fra et bedriftsperspektiv.

Søketerm: er de nøyaktige ordene eller det nøyaktige ordet brukeren skrev når de søkte på Google.

Søkeord: er ordet eller ordene du har lagt inn for å målrette annonsen mot kundene dine.

Altså søketerm forteller hva forbrukerne har søkt på, mens søkeordene er ordene du har lagt inn for å treffe målgruppen din. Det må være et samsvar mellom søketerm og søkeord for at dine annonser skal dukke opp i søket til brukerne.

Hvorfor er det viktig å bruke søketermrapport

En søketermrapport gir deg et nøyaktig overblikk over hva brukere har søkt før de klikket seg inn på annonsen din. Dette gir deg altså muligheten til å få en dypere forståelse for hva de søker etter, og hvilke ord de bruker for å komme frem til søket. Ved hjelp av denne rapporten vil du kunne finne ord som både kan være relevant og irrelevant for deg og din nettside.

Ved å bruke søketermrapporten aktivt vil du kunne tilpasse din markedsføring og spisse målgruppen din til de som er mest aktuell for deg. Selger du pensko vil det være relevant å inkludere søkeord som pensko, pumps, dressko eller lignende, men ekskludere joggesko. Søker de etter pensko for baby, og du ikke selger dette, vil det være lurt å gjøre baby til et negativt søkeord. Dette gjør at du slipper å bruke penger på folk som ikke ser etter det du selger.

Forskjellige typer samsvar for søketermene

Som jeg nevnte tidligere har vi søkeord og søketerm. Søketerm er det brukerne skriver når de søker, mens søkeord er det du har lagt inn. For at din annonse skal vises når noen søker på google, må det være et samsvar mellom dine søkeord og hva brukeren søker. I hvilken grad dine søkeord samsvarte med brukerens søketerm varierer. Dette viser Googles søketermrapport deg, ved å bruke forskjellige tegn.

Her er Google sin egen oversikt over hvordan systemet fungerer

[lilla blomster] – Annonsegruppe A, Nøyaktig samsvar

“lilla blomster” – Annonsegruppe B, Setningssamsvar

lilla blomster – Annonsegruppe C, Fleksibelt samsvar

Google skriver også at:
Det er viktig å huske at samsvartypen for søketermer som er oppført i rapporten din, kanskje ikke er den samme samsvartypen som du har valgt for søkeordet som utløste annonsene. Dette skyldes at søkeord med fleksible samsvartyper fortsatt kan samsvare med søketermer på mer begrensede måter. Hvis noen for eksempel søker etter lilla blomster, og søkeordet lilla blomster med fleksibelt samsvar har utløst annonsen din, blir samsvartypen for søketermen eksakt samsvar, selv om lilla blomster har fleksibelt samsvar i annonsegruppen din.

Effekten av negative søkeord

GoogleAd gir deg ikke bare muligheten til å legge til søkeord for å målrette markedsføringen. Den gir deg også muligheten til å legge til det som kalles negative søkeord. Dette er søkeord man ikke ønsker å bli linket med. Selger du pensko men ikke for barn, vil det være strategisk lurt for deg å ekskludere barn eller baby, altså gjøre det om til negative søkeord. Søker noen da på pensko for barn, vil ikke din annonse dukke opp. Dette gjør at du sparer penger på å ikke vise annonser til folk som ikke er relevant for din bedrift.

Kom i gang med Facebook-annonsering (gratis):
http://thomasmoen.com/minikurs

Ikke glem å abonnere på podcasten via Apple Podcast eller Spotify.

GRATIS ANALYSE

Får du ikke resultatene du ønsker deg?

Vi har laget en undersøkelse du svarer på noen på enkle JA/NEI spørsmål. Som igjen vil gi deg en skreddersydd analyse av nettbutikken din.

FÅ ANALYSEN