HJEM
/
BLOGG
/
8 raske tips til hvordan redusere lastetid på nettsiden din!

8 raske tips til hvordan redusere lastetid på nettsiden din!

Les mer om

nettbutikk

For å holde leseren interessert i innholdet ditt, vil innlastningshastigheten av bildene av produkter, videoer og temaet på siden påvirke ytelsen til nettstedet ditt. Dette har en stor betydning om leseren faktisk scroller videre på siden din, eller klikker seg ut. Det er dermed viktig for å øke engasjementet på nettsiden at den funker optimalt, og at siden laster innholdet raskt og sømløst.  

Alt dette er med å forbedre ikke bare brukeropplevelsen, men kan også bidra til naturlig økning av søkemotoroptimaliseringene dine (SEO). 

I denne artikkelen vil vi forklare hva side hastighet er, hvorfor det er viktig, og hvordan du måler det. Deretter vil vi gi deg ni raske løsninger du kan bruke for å forbedre side hastigheten.

Hva er sidehastighet? 

Enkelt og greit er sidehastighet hvor raskt innholdet ditt vises når noen besøker en side på nettsiden din, altså hvor lang tid den spesifikke siden tar å vise eller laste inn ulike bilder o.l.

Det er flere faktorer som kan påvirke sidehastigheten. Noen av de viktigste faktorene vi har opplevd kan påvirke hastigheten er: 

✓ Hvor mange bilder, videoer og andre mediafiler det ligger på siden. 

✓ Hvilke temaer og plug-ins du har installert på nettsiden (gjennom nettsidebyggere på Shopify, Wix, Wordpress)

✓ Nettsiden og den spesifikke sidens koding

Slike element som er nevnt over er med å påvirke hastigheten på siden, og ved at en side ikke laster fort nok risikerer du at lesere klikker ut av siden. 

Hvorfor er sidehastighet viktig? 

Hvert sekund teller når det kommer til sidehastighet. Google viser til at når innlastningstiden til en nettside går fra ett sekund til tre sekunder, er det 32% høyere sannsynlighet for at leseren forlater nettsiden før den har lastet ferdig. Enda mer sannsynlig er det om det tar fem sekunder å laste, da dette øker til 90%.

Negative sider med lang nettside hastighet

En god grunn til å optimalisere nettsiden og passe på slike småfaktorer som lastetid på siden kan være at det kan påvirke hvordan kunder ser på merkevaren din. Tar nettsiden for lang tid kan det antas at du er uprofesjonell og nettsiden er upålitelig. 

Ved å se på nettsidens “performance”, altså ytelse, kan vi gå et steg nærmere å analysere hvordan du kan oppnå full ytelse for nettsiden.

Hvordan måle nettside hastighet

To populære sider å bruke for å sjekke ytelsen på nettsiden er Pingdom Website Speed Test og GTmetrix, som begge er svært brukervennlige. Google anbefaler selv deres eget verktøy Google PageSpeed Insights. Her kan du enkelt trykke “analyser” og du får opp en score fra 0-100 som indikerer hvor raskt Google mener siden din er og den gir deg deg også eksempler på hvordan øke ytelsen på siden din. 

Det skal være enkelt å optimalisere nettsiden din, og for å unngå at noen klikker seg vekk og heller fortsetter å lese kan du tilrettelegge deg de 8 raske tipsene nedenfor slik du kan forhindre at dette skjer med nettsiden din. 

  1. Velg en ytelsesoptimalisert hostingløsning.

Hostingleverandøren du bruker spiller en stor rolle i administrasjonen og ytelsen til nettstedet ditt. Det inkluderer side hastighet. En av de verste feilene du kan gjøre er å nøye deg med middelmådig hosting for å få en lavere månedlige kostnader. Det kan være verdt å bruke en kraftigere plattform som gjør at nettsiden din laster raskere.

Billig hosting betyr ofte dårlig ytelse. Det kan bety deling av ressurser mellom flere nettsteder på en overbelastet server, noe som kan ende opp med å gå utover sidens lastetid. Dette må du prøve å unngå.

  1. Komprimer bildene dine

Det finnes flere gratismuligheter for å komprimere bilder på nett, eksempelvis TinyPNG og WordPress Smush. Ved å komprimere bildene vil du ikke nødvendigvis miste bildekvaliteten, men bildene vil "veie” mindre og dermed gå raskere å laste på siden din.

  1. Unngå å linke til andre nettsider

Dette kan være vanskelig å unngå, men hvis du legger inn masse linker som peker til et annet nettsted, artikkel eller et produkt kan det være med å forstyrre hastigheten på nettsiden din. Dette skjer på grunn av HTTP linkene kan påvirke respons prosessen.

Screaming Frog kan hjelpe deg å fjerne alle linker som ikke er nødvendige. Selv om det gjør teksten litt ryddigere, kan det hjelpe å fjerne alle unødvendige linker og kun holde seg til alle nødvendige linker som produktlinker og eventuelle hurtiglinker.

  1. Cache nettsiden din

Caching er en av de mest effektive måtene å øke hastigheten på nettsiden din. Caching lagrer kopier av nettstedets filer, og minimerer arbeidet som trengs for at serveren skal laste og vises i besøkendes nettleser.

 W3 Total Cache, som er en gratis WordPress plugin som hjelper deg med å cache nettsiden raskt og enkelt.

  1. Aktiver nettlesercaching

Nettlesercaching en form for hurtig cache du kan utnytte for å forbedre sidehastigheten. Dette gjør at nettleseren kan lagre en rekke informasjon og bilder slik den ikke trenger å laste på nytt hver gang en leser besøker siden. 

WP Rocket er en kraftig cache-plugin du kan bruke om du bruker Wordpress som nettside. Ved å bruke forhåndsinnlasting og sidecaching optimaliserer den hastigheten og skaper lynrask lastetid. Dette er en premium plug-in, men du kan velge mellom ulike priser som passer deg. Slike plug-ins er verdt å investere i!

  1.   Bruk asynkron og utsett lasting av CSS- og JavaScript-filene dine.

Har du Mac kan du se på denne som hjelper deg å finne frem til hvordan du kan utsette lastetiden for nettsiden din. Nettsiden din er bygget opp av JavaScript og CSS filer som enten laster asynkront eller synkront. 

Synkront vil si at filene lastes en av gangen, slik de vises på nettsiden. Med denne metoden vil den slutte å laste inn andre elementer på siden til den ene filen er fullstendig lastet først. Dette tar nettsiden lengre tid og er noe vi ønsker å unngå. 

Asynkron lasting gjør at flere filer lastes samtidig, noe som kan øke hastigheten på sidens ytelse. Å sette opp dette innebærer å eliminere gjengivelse blokkerende ressurser i WordPress. 

Hvis du bruker WordPress, kan du enten bruke en kombinasjon av Autoptimize og Async JavaScript-pluginene for å ta seg av denne oppgaven enkelt.

  1. Minsk unødvendige CSS, JavaScript og HTML. 

En enkel og effektiv måte å minske lastetid på nettsiden er å fjerne unødvendige komma, mellomrom, filer og bilder som er for store (du kan minske de som nevnt ovenfor). 

Et ekstra tips er å minske filstørrelsen som resulterer i en renere kode og en nettside som laster raskere.

Selvfølgelig er det ikke akkurat effektivt å gå gjennom hver linje med kode for hver av filene til nettstedet ditt. Bruk Autoptimize, en plug-ins som gjør det for deg automatisk!

  1. Avinstaller og fjern unødvendige plug-ins

Vi anbefaler også å gå gjennom pluginene du har installert, for å vurdere om de faktisk er nødvendige. Det kan være noen verktøy som har overlappende funksjoner, og andre som rett og slett ikke lenger er relevante for dine behov.

Med andre ord kan visse plugins bremse nettstedet ditt. For å identifisere eventuelle plugins som reduserer side hastighetene dine, kan du prøve å teste dem individuelt.

✓Først deaktiverer du alle pluginene dine 

✓ Slå dem deretter på igjen én etter én. Hver gang du aktiverer en plugin, bruk et hastighetstestverktøy som PageSpeed ​​Insights for å se om poengsummen din har blitt påvirket, som nevnt noen punkt over. 

Mange plugins kan øke side hastighetene dine med en liten margin. Men hvis du ser en plutselig økning, kan det være på tide å finne et alternativt verktøy som tjener samme formål som er bedre optimalisert. 

BONUS TIPS

Etter at denne artikkelen ble publisert har vi fått mange innspill på andre verktøy som våre lesere har hatt suksess med.

En av disse verktøyene heter NitroPack.io. Dette verktøyet er supert om du bruker WordPress, WooCommerce, OpenCart eller Magento som nettbutikk løsning. De har en gratis demo på siden sin hvor du kan teste ut hvor bra siden din gjør det, før du eventuelt registrerer deg og bruker verktøyet. NitroPack gir deg en oversikt over hvor raskt siden din laster og hva du kan gjøre for å forbedre denne hastigheten.

Så test den ut selv for å se om den fungerer for deg også!

Husk - hvert sekund det tar å laste inn nettsidene dine, øker sjansen drastisk for at leseren går ut av nettsiden. Hvor lenge vil du kunne drive virksomheten din mens du mister potensielle kunder? Ta tak i de enkle stegene for å unngå å miste kunder, og få en raskere nettside!

GRATIS ANALYSE

Får du ikke resultatene du ønsker deg?

Vi har laget en undersøkelse du svarer på noen på enkle JA/NEI spørsmål. Som igjen vil gi deg en skreddersydd analyse av nettbutikken din.

FÅ ANALYSEN